Goed omgaan met grote veranderingen

Door Yvette Akkermans

Het kan stressvol en angstig zijn om midden in een aantal levensveranderingen tegelijk te zitten. We maken allemaal tijden door van enorme veranderingen: een scheiding, overlijden in het gezin, verandering van baan (of verlies van baan), verhuizen naar een nieuw huis of nieuwe plek, turbulentie in relaties, politieke chaos, de COVID pandemie en allerlei onzekerheden en eisen je tijd en aandacht.
Maar wat als we goed zouden kunnen worden in het omgaan met allerlei soorten veranderingen? Het zou ons openen in tijden van verandering, zodat deze tijden tijden van verdieping, groei en zelfs vreugde kunnen zijn. We kunnen trainen om goed te worden in tijden van grote veranderingen. En hier is een geheim: eigenlijk zijn we altijd in tijden van verandering. Als je wacht tot dingen tot rust komen, is het een mooie verschuiving om dat los te laten en gewoon te ontspannen in de ongegrondheid van alles.

We zijn altijd in transitie. Als je je daarmee gewoon kunt ontspannen, heb je geen probleem.
aldus Chögyam Trungpa

TRAIN JE GEEST om goed met verandering om te gaan.

Hoe onze geest gewoonlijk reageert op verandering
Stel je voor dat je hele leven van de ene op de andere dag op zijn kop stond – een storm kwam en verwoestte je huis en je baan, en je kon niet iedereen vinden die je kent en waar je van houdt. Je hebt geen bezittingen, geen manier om te communiceren. Hoe zou je geest reageren? Het zou reageren uit gewoontepatronen die zich sinds de kindertijd hebben gevormd. Enkele veel voorkomende manieren om op deze manier te reageren op enorme veranderingen, want je geest is slim en:
– klaagt – het houdt niet van verandering die het niet heeft gekozen. Je geest zal een verhaal hebben dat vraagt ​​”waarom ik?” en / of wordt boos. Het is ontevreden over de veranderingen.
– wordt boos op anderen, geeft de schuld en kan naar hen uithalen. Je geest vraagt: “Waarom moeten ze zo zijn?” En dit zorgt voor afstand tussen jou en hen.
– zoekt troost – een terugkeer naar wat je gewend was, wat je weet, waar je altijd naar toe bent gegaan voor troost. Als je dakloos wordt, drink je misschien een frisdrank of eet je frites of zoiets, gewoon om jezelf te troosten. Sterker nog, we troosten onszelf voortdurend als een manier om met stress en verandering om te gaan: junkfood eten, winkelen, tv of YouTube, bellen/appen, sociale media, porno, enz.
– probeert controle te krijgen. Dit is niet altijd een slechte zaak (het maken van een lijst kan bijvoorbeeld nuttig zijn), maar constant streven naar controle is niet nuttig. In feite kan het stressvol zijn als je probeert het massaal oncontroleerbare te beheersen.
Er zijn ook handige manieren om ermee om te gaan – met iemand praten, sporten, mediteren, thee drinken, een bad nemen, enz. Dit zijn gewoonlijk gewoonten die mensen ontwikkelen om op een gezondere manier met het hoofd om te gaan. In het voorbeeld dat ik heb gegeven (een storm die je dakloos maakt) en in veel andere situaties, zijn deze opties echter mogelijk niet beschikbaar.

Waar we in gaan trainen is een andere manier om met verandering om te gaan, die ons in elke situatie zal helpen, stress zal verminderen, onze geest zal openen voor chaotische ervaringen en ons zal helpen vreugde en dankbaarheid te vinden temidden van turbulentie.

Hoe de geest te verschuiven
Dus wat kunnen we, behalve erover praten en een bad nemen, doen om de manier waarop we met verandering omgaan te veranderen? Het begint met het idee dat afkeer van verandering, stress over verandering en weerstand tegen verandering allemaal in onze gedachten aanwezig zijn. Alles wat stressvol en stom is aan een verandering, of een grote hoeveelheid verandering, zit in onze gedachten. Het goede nieuws is dat als het in ons hoofd zit, we ermee kunnen werken. We kunnen dingen loslaten, dingen verschuiven, ons openstellen voor dingen… omdat onze geest aanpasbaar en trainbaar is. Het slechte nieuws is dat we vaak niet zien wat onze geest doet die onze moeilijkheden veroorzaken, en daarom geven we de schuld aan externe omstandigheden. Maar met deze training zullen we het leren zien. Dus hier is hoe we kunnen veranderen hoe we reageren op verandering en stress:
1. Merk op wanneer u stress of weerstand voelt over verandering. Meestal voer je een van de reacties uit die in het vorige gedeelte zijn genoemd, dus met een beetje oefening wordt het gemakkelijk te zien. Ga je naar je favoriete sociale media of nieuwssite? Misschien verzet je je ergens tegen.
2. Duik in de pure ervaring van het moment. Je bent gestrest en verzet je vanwege je gedachten over je situatie (of anderen). De gedachten zijn de oorzaak van je lijden, niet de situatie. De situatie bestaat gewoon, het is niet slecht. Dus in plaats van je te blijven vasthouden in je gedachten, laat je vallen in de pure ervaring van het huidige moment. Om dit te doen, verschuif je je bewustzijn naar wat er op dit moment in je lichaam gebeurt. Welke sensaties zijn er? Hoe voelt het gevoel van stress of bewustzijn in je lichaam? Oordeel niet, merk het gewoon op. Let ook op de gewaarwordingen van je omgeving – welke geluiden hoor je? Als je geest in gedachten verzonken raakt, keer dan gewoon terug naar de sensatie van iets dat op dit moment gebeurt.
3. Sta wijd open voor de aard van dit moment, van de werkelijkheid. Je bent in het huidige moment … merk nu op hoe breed dit moment is. Het is grenzeloos, niet alleen de enge wereld van je gedachten over je leven (gedachten die je tot een kleine ruimte beperken), maar eigenlijk grenzeloos in alle richtingen. Je kunt elk ding dat je opmerkt labelen (stoel, tafel, ikzelf, hond, boom) of je merkt dat het eigenlijk allemaal maar één groot energieveld is. Een grote oceaan van sensatie, een oceaan van materie en beweging, zonder enige scheiding ertussen. Als we deze wijd open aard van de werkelijkheid opmerken, niet gebonden aan labels, ideeën of gedachten … kunnen we onze geest zo uitgestrekt als de lucht laten openen. Maakt u zich geen zorgen als dit onderdeel in het begin moeilijk is, het is iets dat u kunt trainen (waarover we het zo meteen zullen hebben).
4. Ontspan in de schoonheid van het veranderende moment. Vanuit deze wijd open plek kunnen we onze resistente geest ontspannen en gewoon ontspannen in het steeds veranderende moment. Let op de schoonheid van deze verandering – alles beweegt, verandert, verschuift naar een nieuw moment. Niets blijft hetzelfde, en niets is echt solide. Het is flux, het is stroom, het is de wervelende oceaanstroom van het universum. Dit is ongelooflijk mooi, als we ons kunnen ontspannen en ervan kunnen genieten.
5. Oefen mededogen, dankbaarheid en vreugdevolle waardering. Vanaf deze ontspannen plek kunnen we drie dingen gaan oefenen. Kijk eerst of je compassie kunt vinden voor jezelf en anderen. Ten tweede, oefen dankbaarheid – kun je dankbaar zijn voor dit moment, voor de verandering? Dit betekent niet dat je de pijn en stress hoeft te negeren – het betekent alleen dat je merkt dat pijn en dankbaarheid naast elkaar kunnen bestaan ​​op hetzelfde moment. Ten derde, kun je dit moment waarderen voor wat het is? Waardeer zijn wervelende verandering, zijn grote openheid, zijn hartverscheurende schoonheid.
6. Oefen liefdevolle dingen precies zoals ze zijn. En neem daarom even de tijd om van het steeds veranderende moment te houden, precies zoals het is. Het omvat lijden, gewonde wezens die naar anderen uithalen, verlies en pijn, maar ook constante verschuiving, constante groei en achteruitgang, constant naar iets nieuws gaan. Je bent één met de heelheid van het universum en creëert het samen met alle andere wezens en materie en energie, en het is iets om fel van te houden.

Dit is het proces dat ik je aanraad te proberen. Wat hier gebeurt, is dat we ons openstellen voor verandering in plaats van ons ertegen te verzetten. We leren dingen lief te hebben zoals ze zijn, inclusief de verandering, in plaats van erover te klagen. We leren waardering en vreugde te vinden in de verandering, in plaats van te wensen dat de dingen niet zouden veranderen en gehecht te zijn aan onze comfortabele manieren. Natuurlijk kunnen we het hele proces niet altijd doorlopen, maar het is de moeite waard om het een paar keer, misschien een of twee dozijn keer, stap voor stap te doorlopen, totdat je het gevoel hebt dat je er fysiek begrip van hebt. Met dagelijkse training kan ik garanderen dat er iets in jou gaat verschuiven.

Dagelijkse training is de sleutel
Als je de bovenstaande stappen een of twee keer doorloopt, zul je het leren, maar het maakt niet echt uit van dag tot dag in je leven totdat je erin traint. Dagelijkse training is de beste methode. Hier is het trainingsplan dat ik aanbeveel:
– Ga ’s ochtends 5 minuten zitten. Voel je vrij om te beginnen met slechts 2 minuten, en werk je een weg naar 5. Als 5 minuten te kort is, verleng dan tot 10. Oefen de bovenstaande stappen. Laat jezelf die 5 minuten niet bewegen – blijf stil en oefen.
– Oefen gedurende de dag. Probeer na een week, naast de ochtendtraining, op te merken wanneer je gestrest bent of weerstand biedt aan verandering. Als dat gebeurt, beschouw het dan als een mindfulness-bel die je oproept om te oefenen. Pauzeer, als je kunt, en oefen, zelfs voor een paar ogenblikken. Je hoeft niet het hele proces te doorlopen, alleen de onderdelen waar je tijd voor hebt, die op dat moment het meest nuttig voor je zijn. Schrijf op hoe deze twee trainingen verlopen en deel ze met iemand anders.
– Al wat verder: geef jezelf een training in ongemak. Nadat je de eerste twee trainingen minimaal een maand hebt gedaan (en twee maanden is nog beter), moet je elke dag 5-10 minuten reserveren voor training voor ongemak. Bijvoorbeeld een zware inspanning of een koude douche, of elke ochtend een schrijfsessie. Deze sessie zou meer dan licht ongemakkelijk moeten zijn, maar niet gek ongemakkelijk. Ergens in het midden. Oefen de bovenstaande stappen terwijl je jezelf in dit ongemak brengt. Het is uitdagender dan ochtendmeditatie, maar goed te doen.
– Gevorderd: doe een meditatie-retraite van een week of een week van doelgerichte verandering. Nadat je 6 maanden tot een jaar hebt geoefend, ga je bijvoorbeeld op een meditatie-retraite van een week. Het zal je beoefening verdiepen. Of maak een week van drastische verandering, waar je jezelf met opzet in overstretcht. Reis bijvoorbeeld opzettelijk de wereld rond met heel weinig (met ongeveer 15 kg in een kleine rugzak), of maak een wandeling van een week met de ultralichte benadering. Het doel van dit soort training is om inzicht in jezelf te verdiepen en te vertrouwen, en niet bedoeld om te zien hoe stoer je bent.
Opmerking: het is ook mogelijk dat het leven je een onverwachte maand of meer van ongelooflijke verandering zal geven – het verliezen van een geliefde terwijl je van baan verandert of ziek worden terwijl je met financiële problemen te maken hebt. Als dat gebeurt, beschouw het dan als een geschenk van geavanceerde training.

Dat is de training. Ik raad de meeste mensen alleen de eerste twee stappen aan – ik denk dat het een wereld van verschil zal maken. De volgende twee stappen zijn als u de methode onder de knie wilt krijgen, wat niet nodig is om enkele voordelen te zien. Dit is een vorm van zelfzorg. Daarnaast worden ook andere vormen van zelfzorg aanbevolen: wandelen, sporten, baden, yoga doen, goed eten, slapen, een ondersteunend netwerk hebben om mee te praten, de natuur in, ruimte creëren voor eenzaamheid en stilte. Dit zijn allemaal belangrijk. Als je dieper ingaat op deze oefening, zul je enkele ingrijpende verschuivingen zien. Ik weet dat ik het heb.

Als we bereid zijn de hoop op te geven dat onzekerheid en pijn kunnen worden weggenomen, dan kunnen we de moed hebben om te ontspannen met de ongegronde situatie van onze situatie. Dit is de eerste stap op het pad. ” aldus Pema Chödrön

Train met mij
Wil je trainen in schakelen temidden van verandering, onzekerheid en ongemak? Doe mee met mij en we trainen onze geest om in de onzekerheid van zinvol werk te verschuiven naar openheid.